Kranenburgia

English

home - lexicon - links - forum - anglahall - contact

A-B pagina, Kranenburgia, Kranenburg, Cranenburgh, Kranenborg, Kranenberg  
 
Evenementen

Agenda van evenementen met aspecten van de historie van de Kranenburgs~.
Agenda of events with aspects of the history of the Kranenburgs~.



Compagnie van Cranenburgh
De Compagnie van Cranenburgh voert regelmatig in binnen- en buitenland prachitge re-enactment shows op van Middeleeuwse gebeurtenissen met een militair karakter. Dat gebeurt samen met andere re-enactment groepen, zoals bijvoorbeeld de Van Brederode Groep. De Compagnie verdedigt daarbij de kleuren van het voormalig kasteel Cranenburg in Bleiswijk: de kraanvogel met een steen in de rechter poot en daarboven de drie wassenaars.

          

Hierboven Compagnie van Cranenburgh in actie 5 mei 2007 op kasteel Bergh in de Achterhoek.
Tijdens de re-enactment shows worden vaak ook heel interessante Middeleeuwse markten gehouden. Het agenda van deze shows staat op de website van de Compagnie van Cranenburgh.
Zie hiervoor pagina Links van deze site.

Dodenherdenking 4 mei
Herdenking van alle omgekomen landgenoten in de Tweede Wereldoorlog 1940-1945. Centraal in deze herdenking staat het monument op de Waalsdorper Vlakte in Scheveningen. Daar zijn in de oorlogsjaren vele Nederlanders gefusilleerd door de Duitse bezetters. Onder de slachtoffers bevonden zich vele leden van het Nederlands Verzet. O.a. Tom Kranenburg.


          

Hierboven: Het monument op de Waalsdorper Vlakte. Op deze afgelegen plek in de duinen vonden de meeste executies plaats.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn elders ook vele Nederlanders omgekomen door oorlogsgeweld. Onder alle omgekomenen bevinden zich de volgende Kranenburgs:

Hendrik van Kranenburg
Dirk Kranenburg
Wilhelimina Hendrika Kranenburg  
John Walter (Jack) Kranenburg
Franciscus Johannes Kranenburg
Tom Kranenburg
Johan Kranenburg
Emma Kranenburg-Osten
Elisabeth Kranenburg
Anthonie Kranenburg
Willem Kranenburg
Henri Kranenburg

10.5.1940 te Rotterdam
11.7.1940 te Belfast (Noord-Ierland)
24.7.1942 te Malang (Java)
29.11.1943 in de Javazee
1943* in Nederlands-Indië
20.5.1944 te Scheveningen
15.11.1944 te Recklinghausen (Duitsland) 
9.3.1945 te Wiesbaden (Duitsland)
9.3.1945 te Wiesbaden (Duitsland)
12.3.1945 te Rotterdam
26.3.1945 te Seghorn (Duitsland)
30.4.1945 te Berlijn (Duitsland)

militair
militair
burger
militair
militair
verzet
militair
burger
burger
verzet
militair
militair

** Pg Lexicon > SWO2, Tweede Wereldoorlog
# Slachtofferregister Oorlogsgravenstichting, DAB

Herdenking 15 augustus 1945
Op 15 augustus 1945 capituleert Japan voor de Geallieerden in de Pacific: de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Australië, Nieuw Zealand en Canada. Daarmee komt een eind aan vier jaar terreur van de Japanners in China, Zuid-Oost Azië en Nederlands-Indië. Bij deze terreur zijn vele militaire krijgsgevangenen en burgers omgekomen. Ruim 300.000 Nederlandse burgers en militairen zijn in die tijd geïnterneerd geweest. Onder hen bevonden zich vele Kranenburgs~. De niet geinterneerde Nederlanders leiden in die tijd een angstig bestaan tussen de Indonesische bevolking en de Japanse bezetters.


          

Het Indië Monument in Den Haag.

Ieder jaar op 15 augustus wordt de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding in het Verre Oosten herdacht. Dat gebeurt in Den Haag bij het Indië Monument en in talloze andere plaatsen in Nederland. Op 14 augustus hangt eerst de Nederlandse vlag halfstok bij alle overheidsgebouwen ter herdenking van de omgekomenen.
** Pg Lexicon > Indonesië

7 September Herdenking in Roermond
In Roermond staat sinds 1988 het Nationaal Indië-Monument ter herdenking van de ruim 6200 Nederlandse militairen die tijdens de Politionele Acties (1947-1949) in Nederlands-Indië zijn omgekomen. Hun namen zijn vermeld op een aantal prachtige metalen zuilen achter het borstbeeld van generaal Simon H. Spoor, de bezielende opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten tijdens de Politionele Acties.

De Politionele Acties zijn bedoeld om in het toenmalige Nederlands-Indië orde en gezag te herstellen na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Twee dagen later, op 17 augustus, roepen de Indonesische leiders Soekarno en Hatta de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Hierdoor ontstaat veel chaos en geweld, voornamelijk gericht tegen de circa 400.000 Nederlanders, die net zijn bevrijd uit de Japanse ineterneringskampen. Zowel burgers als militaire krijgsgevangenen. Aan de Politionele Acties nemen 120.000 Nederlandse militairen deel. De acties duren van januari 1947 tot de Souvereiniteit Overdracht in december 1949. Dankzij deze Politionele Acties zijn de levens gered van zowat alle Nederlanders die zich in het toenmalige Nederlands-Indië bevinden.

          

Op een van de zuilen van het Indië-Monument staan de namen vermeld van A. Kranenburg, C. Kranenburg en L. van Kranenburg. Het betreft:

Arie Kranenburg
Carel Hendrik Kranenburg    
Leendert van Kranenburg
18.10.1947 te Wareng/Java
17.3.1947 te Modjokerto/Java
22.12.1948 te Soerabaja/Java
 
Ieder jaar op 7 september vindt bij de Zuilen van Roermond de herdenking plaats voor alle gevallen Nederlandse militairen uit de Politionele Acties.
** Pg Lexicon > Roermond, Indonesië